Inspiration

Inspiration

Hitta rätt hantverkscider...


- Vin är vin och Cider är cider!

- Nope!!


Så borde det vara, men till skillnad från vin så kan cider vara allt från kolsyrat vatten med smaktillsatser till rent hantverk med samma tillverkningsmetoder som en Champagne.  Att köpa cider och tro att den är gjord på äpplen, är som att köpa Surimi Crabsticks från frysdisken och tro att det är krabba.


Vi är inte lättlurade i Sverige och som kritiska konsumenter inser vi snart att en cider som kostar 15kr inte kan vara gjord på pressade äpplen. Många av dem är de facto inget annat än alkoläsk. Men en dyr äppelcider kan fortfarande vara bryggd på äkta källvatten och 15% juice från äpple. Men man kan ju tycka att en riktig cider ska tillverkas av äpplen och inte av vatten och tillsatser.


Nu ska vi bli lite smartare! Vill vi hitta en Äppelcider tillverkad av 100% äpple så kan vi leta efter en kraftigare flaska med välvd botten. En Champagneflaska! Den behövs för att jäsning i flaska ska kunna ske utan uppenbar risk för flasksprängning. Namnen varierar, men hantverkscider, flaskjäst cider, naturcider är begrepp som används för att särskilja cider från “riktig” cider.

Hantverkscider

Tyvärr blir även supersmarta besvikna ibland. Precis som en del gillar surströmming, så gillar en del cider med stall-smak. Smak av halm är okej för de flesta, men stallsmak… Det kan vara att pusha gränsen lite väl långt. Ett tips är att läsa raderna kring smak innan inköpet.

En annan viktig detalj är sötheten i drycken. Tänk på sura, beska äpplen utan sötma i dryckesform. Då närmar vi oss en naturcider med låg sötma och ibland även låg kolsyrehalt. Den kan passa till vissa maträtter, eller om man vill anpassa sig till sällskapet i en Sidreria i norra Spanien.

De här typerna av cider behöver vi kanske lära oss tycka om, precis som det kan vara med kaffé eller surströmming. Vi vet ju att vissa avgudar dessa smaker.


En mer champagneliknande cider med äppelsmak hittar du i en hantverkscider med en sötma kring 40-50 g/l.


Att prova sig fram bland hantverkscider är en spännande resa och nu när vi är supersmarta konsumenter, kan vi prova oss fram bland cider från hela världen. 


Lycka till!

Champagneflaska


Är vi än smartare och vill  gå upp ytterligare ett steg i kvalité, så behöver vi leta efter en flaska som är försedd med med kork och grimma istället för kapsyl. Även om kapsyl inte behöver betyda en sämre hantverkscider, så signalerar det kvalité och känsla att få poppa korken. När vi blivit supersmarta och vill ha en hantverkscider utan tillsatser, så behöver vi troligen gå till utvalda restauranger där Cider finns i sin renaste form. Den är tillverkad av 100% färskpressad äppelmust och UTAN klarningsmedel, sulfiter för jäststop eller konserveringsmedel.